Äventyret på väg mot 48. Åsa Suomalainen debuterar med bok om att vara kreativ mitt i livet

Hallå Åsa. Du har skrivit en rolig och inspirerande bok om att vara 48 år, ”Äventyret på väg mot 48. En berättelse om kreativitet och att vara mitt i livet” .  Berätta om boken och hur det kom sig att du skrev den.

– Jag brukar vara lite svävande när jag får den frågan. Det är inte som att jag har bestämt att jag ska skriva en bok och den till exempel ska handla om kyrktorn i Sverige. Jag ville mer göra ett avtryck av de olika tankar som finns i mitt huvud just nu och då blir det en blandning av det som har varit, nuläget och funderingar på vad som kommer sedan.  Har skrivit ganska länge, till och från i tio år, och handlingarna från mina tidigare ofärdiga manus lever också vidare i den här boken.

– Vad utmärker en fyrtioåttaåring?

–  Svår fråga.  Jag vill inte gärna placera in personer i kategorier som att alla män från Norrland skulle vara en sort eller alla ungdomar en annan.  Men det är klart, vissa gemensamma nämnare finns det. Det går ju inte att som fyrtioåttaåring bortse från att man redan levt ett antal år och att man som person innehåller rätt mycket erfarenhet. Erfarenheten måste man förhålla sig till på något sätt.  Det går att vara nostalgisk och tänka på det som varit, försöka förstå varför man är som man är, vidareutveckla det man är, vara nöjd med allt som det är eller storstäda bland erfarenheterna. Utan storstädning tycker jag inte att det får plats med något nytt och det är viktigt för mig. Kroppen ser heller inte ut på samma sätt som när man var 20 år och vissa saker är inte längre möjliga hur envis man än är. Så vill man börja dansa balett professionellt eller bli elitidrottare är det lite sent påtänkt. Men å andra sidan finns där många möjligheter som inte fanns när man var yngre.

 – Du är en kreativ mångsysslare med en imponerande yrkesbredd. Berätta vad du gör och vem du är?

– Jag är uppväxt i Upplands Väsby strax norr om Stockholm och bor i Nacka med min familj. Kan inte någon finska trots mitt efternamn. Efternamnet kommer från min pappa som är från Ingermanland, ett område söder om Finska viken i Ryssland. Jag jobbar just nu som konsult på ett it-företag. Om jag ska jag säga något kort om min jobb-bakgrund så är det att jag vid flera tillfällen valt att ta klivet till ett nytt område.  Jag har aldrig sett mig som en person som ska göra en sak -bli bra på det och sedan fortsätta med den saken resten av livet.  Det började redan på gymnasiet då jag var språkintresserad. Jag visste att jag inte ville bli översättare och till exempel bara hålla på med ryska även om jag verkligen tyckte om att läsa språk. Är utbildad civilekonom, har arbetat som controller, administrativ chef, säljare, affärsområdeschef och gått på konstkola. Jag gillar att se saker från nya perspektiv och kan stå ut med att inte vara den som kan allt.  Jag är nog också ganska målinriktad när jag väl har bestämt mig för att genomföra något. När det gäller konstkolan så var det en extrem utmaning, detta då jag aldrig var bra på att teckna i skolan, men det fanns något där i måleriet som inte gick att ta på direkt, känslan av att få vara med om något jag inte förstod som jag fastnade för och som gjorde att jag fortsatte. Nu har jag inte målat så mycket på senare år utan mer hållit på med mitt bokprojekt och på jobbet är jag inne i tekniska integrationsdetaljer och master data management som jag inte visste så mycket om för något år sedan.  Det har också varit spännande.

– Att ha långtråkigt tillsammans med asfalt, Kum Kum-personligheter och Döden är ämnen som du skriver om.  Berätta om vad som inspirerar dig?

– Situationer när jag lär mig nytt och ser nya sammanhang tycker jag är inspirerande t ex när jag träffar människor från andra miljöer än de jag är van vid. Det kan vara genom att åka på studiebesök på en bilskrot, bo i Moskva eller titta på lantbrukets dag i Julita i Södermanland. Eller genom att utforska något vardagligt på ett nytt sätt.  När jag håller på med måleri eller skrivprocesser så blir jag ofta inspirerad av mig själv. Det är i någon fas bara att haka på det som dyker upp som tankar och fortsätta därifrån och Inte censurera sig själv för mycket med rädsla för att det inte skulle bli bra eller så. Sedan när jag fått lite distans kan jag titta på det igen och se om det är något jag vill spara. Jag blir också inspirerad av att se personer som verkar leva i ett med sin kropp och sina värderingar. Detta oavsett om det är genom att vara bohemisk konstnär, arbeta som volontär på ett barnhem eller entreprenör som hittar nya affärsidéer.

Beställ boken på:  http://www.adlibris.com/se/bok/aventyret-pa-vag-mot-48-en-berattelse-om-kreativitet-och-att-vara-mitt-i-livet-9789187433061

No comments yet.

Kommentera