Den nya kvinnan – en ny femininitet växer fram

FrankFörlag_Bildspel_KarinIsberg_3

– Hej Karin!  Berätta om din nya bok, ”Den nya kvinnan”. Här skriver du om en ny slags femininitet och även feminint ledarskap. Så inspirerande. Kan du berätta lite mer?
– Feminint ledarskap har egentligen ingenting med kön eller sexualitet att göra. Det handlar om feminin energi och det är bra, sympatiska, stärkande kvaliteter som vi under lång tid har nedvärderat. Alla människor, såväl kvinnor som män, har både maskulin och feminin energi inom sig.  De är lika bra, de fyller olika funktioner och vi behöver ha balans dem emellan för att känna harmoni med våra liv. Den maskulina energin förknippas med att tänka, planera, göra och utföra. Den är strävande, individuell och oberoende av andra. Den feminina energin är motsatsen; den är att känna, bara vara och slappna av. Det feminina består också av tillit, acceptans, närhet och gemenskap. Det som får oss att må bra, är att se den maskulina och feminina energin som varandras naturliga komplement och att uppskatta dem båda lika mycket. Alldeles för många kvinnor känner sig trötta, stressade och utmattade. Det är inte konstigt; vi fastnar i vår maskulina energi eftersom det är den som värderas högst i den kultur vi lever i. Och eftersom den maskulina energin är strävande, målmedveten och aldrig vilar blir vi själva strävande, målmedvetna och vilar aldrig.
Vad är det som värdesätts i dagens ledarskapskultur menar du? Och varför?
– Det är inte konstigt att vi håller fast vid vår maskulina energi. Den som är produktiv och levererar mätbara resultat på jobbet belönas. Vi uppmuntrar smarta strateger, lönsamma säljare och effektiva projektledare. Tänka logiskt, planera, utföra, höja ribban – allt sådant som är uttryck för maskulin energi premieras och kan ge löneökningar. Men hur värderar vi förmågan att trösta och inge hopp? Vad är det värt att få någon att känna sig sedd och värdefull, att visa tillit och få människor att tro på sig själva? Eftersom vi inte kan värdera de här feminina kvaliteterna, tror vi ofta att de inte är värda någonting. Det är tvärtom. Det feminina är så värdefullt att det är ovärderligt. Tänk dig ett företag som söker en ny VD. I platsannonsen står det:
”Vi söker dig som är harmonisk, glad och avslappnad. Du har en tålmodig och accepterande personlighet, stressar inte och kan se det goda i tillvaron. Du inspirerar andra genom att lyssna utan att döma och genom att få dem att inse sin potential. Du har nära till skratt, betraktar dina misslyckanden som erfarenheter och du är tacksam över livets gåvor.” Det här skulle vara att söka efter feminina kvaliteter. Med hjälp av den feminina energin känner vi oss mindre stressade och mer tålmodiga. Vi får mer ork och blir lugnare och gladare. Med fler feminina ledare – oavsett om de är män eller kvinnor – skulle sannolikt både cheferna själva och deras medarbetare må bättre.

Vill du beställa Den nya kvinnan? http://www.adlibris.com/se/bok/den-nya-kvinnan-harmoni-din-relation-med-dig-sjalv-9789187433085

Läs mer om Karin på: www.karin.isberg.se

 

 

 

No comments yet.

Kommentera